Tuesday, April 15, 2008

Maastikuluure Hiiumaal

Ilmar kirjutab:

Kordame taas üle - Eel-Erna 2008 toimub Hiiumaal. Nagu olen lugenud suusatajatest ja maratonijooksjatest, tihti minnakse enne võistlust kohale, et aklimatiseeruda ja ühtlasi teha eelseisva trassi analüüsi. Samamoodi ma arvan, et meie võistkond ei riku mingit head tava, kui käib enne Eel-Erna võistlust Hiiumaal ja püüab analüüsida tulevasi võistlustingimusi. Kõigil on ju võrdsed võimalused sama teha. Lisaks, kui eeldame, et Eel-Erna on luure-patrullvõistlus, siis kuulub iga sõjalise operatsiooni juurde maksimaalne luure. 

Käesolevaga raporteerin esimesest retkest. Käisin e
ile Hiiumaal kahe ülesandega: 
1) Vaadata üle meie järgmise nädala treeninglaagri tingimused.
2) Vaadata Hiiumaal ringi Eel-Erna võistlejana

Esimeses punktis peab tõdema, et Hiiumaa on uskumatult hea koht taolise laagri pidamiseks. Kohalik militaarajaloo ja kaitseliidu hing Urmas Selirand soovitas meie metsabaasiks Tahkuna poolsaarel asuvat Sõjaajaloo muuseumi territooriumi. Tegemist on endise piirivalve kordoniga, kus on sees nii elekter kui väike loenguruum teooriatundideks. Samuti ei ole vähe oluline, et selles majas on võimalik kuivatada riideid. Ja see viimane - jah - see ei ole väheoluline.  Tahkuna poolsaar on hetkel veel peaaegu inimtühi, kandes maapõues viimase saja aasta sõjalise strateegia märke (mõni ütleks, et haavu). Praegu olevat aga juba arendamisel üks eramu või suvilarajoon rikkamatele inimestele. Selirand neile kaasa ei tundnud, sest suve teine pool ja eriti sügis toovad kaasa uskumatud sääselained. Hiiumaa on ju suures osas soo
 ja seda on ka Tahkuna poolsaar. Nii et väike vihje kinnisvara ostjaile Hiiumaal, minge ostma varasügisel. Veetke seal paar päeva ja siis saate aru, kas põdrakärbsed lubavad teil seda maatükki nendega jagada või mitte. Meil järgmisel nädalal sääski karta ei tule, ent ükskõik milline loodusrännak viib meid paratamatult silmitsi paarimeetriste kraavidega, mis on vett korralikult täis. Tahkuna puhul on veel huvitav see, et kui enne I ms. Vene impeerium otsustas, et sinna Hiiumaa põhjatipule tuleb rajada rannapatareid, mis suudavad koos Hanko sarnase patareiga blokeerida laevade liikumist Soome lahte ja Peterburgi üldisemalt, siis alustati tookord muuseas ka maa kuivendamisest. Sinna Tahkuna põhjatippu rajati uskumatult sügavad kuivenduskraavid, mille tulemusena tubli tükk maad muudeti väga võimsaks metsamaaks. Praegugi on seal näha ligi meetrise läbimõõduga mändisid ja tammesid. Ent probleem on ikkagi kraavides. On 100% võimatu, et Eel-Erna ajal ei tule meil kokku puutuda nende tüütute veetõkete läbimisega. 

Napilt paar kilomeetrit meie laagripaigast eemal on endine Nõukogude armee baas,
 kus linnalahinguks sobivaid maju on rohkem kui üks. Oli kuulda, et soomlased olid kunagi korraldanud firmaürituse, kus nad olid tulnud lennukiga Hiiumaale ja seejärel pidanud just selle baasi territooriumil suure paintballi lahingu. Lahing olevat küll lõppenud sel hetkel, kui võitlejate hulgas hakkas levima informatsioon, et spetsiaalselt avatud baaris KIA (killed in action) antakse tasuta viina. Lisan siinkohal veel ühe pildi meie tulevasest treeninglaagri asukohast. Sellest väikesest majast on võimalik saada vett.


Nüüd teine pool. Maastikuluure. Tegutsedes S2 ohvitserina oli esimene asi analüüsida vastase, ehk mängu organiseerijate senist taktikat. Mõned tähelepanekud:
1) Võistlustrass väldib maksimaalselt tihedat asustust, et mitte segada tsiviilelanikke
2) Võistlustrass väldib maksimaalselt tiheda liiklusega maanteid, et mitte tekitada liiklusohtlikke olukordasid. (Tõsi, Hiiumaal väga tihedat liiklust ma ei täheldanud :))

Vaadates kaardile, saab pilt selgeks, et kaks kõige tihedame asustusega piirkonda on Emmaste ja Kärdlast kagusse jääb ala. Hiiumaa keskpaik on üks suur soo ja pime Sünklaas. Kuna Hiiumaa ainus enam vähem ohutuseeskirjadele vastav laskmisharjutuste ala asub just selles keskosas, siis on üpris loogiline, et ka võistlus läbib Hiiumaa keskosa, et võistkonnad jõuaksid sinna laskma ja seal jälle edasi. 

Olukord muutub huvitavaks luureülesande puhul. Näiteks on Erna puhul teada, et vastutegevust teeb ja luureobjekti mehitab ikka Scoutspataljon. See tähendab seda, et kui umbes üks kompanii on vaja välja luurata, siis võib alustada eeldusest, et kaasaegne lahingkompanii liigub masinatel ja vajab liikumiseks läbipääsetavaid teid. Järelikult tuleb luure organiseerimisel vaadata valmis teede ligidusse jäävad soodsad laagrikohad ja need siis välja luurata. Eel-Ernade puhul on vastutegevuseks Kaitseliit, mille laagrid ei pruugi olla nii ligidal teedele. Samas ka mitte liiga kaugel, sest enamasti tähendab luureobjekt ikkagi midagi seesugust, kus on materjali, mida väga pikalt käe otsas ei tassi. Kuid autosid pidavaid teid Hiiumaal nii tohutult palju ei olegi....  Vaadake vaid kaarti. 

Samal ajal on metsades täiesti uskumatult palju loomi. Kella 22.00 ajal Kõpu poolsaarel sõites silmasin kokku umbes 8 kitse. 
Lõpetuseks tahan tervitada kõiki, kes järgmisel nädalal meie treeninglaagrisse tulevad, sest looduselamuse saate te igal juhul. 

No comments: